Kaljeve peći

Novosti

Na 100-godišnjoj tradiciji proizvodnje peći u Bedekovčini razvio se respektabilan program kaljevih peći i kamina koji osvaja zahtjevna europska tržišta.

Najstarija poznata kaljeva peć je tradicionalna peć poznata kao akumulacijska peć. Njezino u većini slučajeva zazidano, zatvoreno ognjište izrađeno je od visokokvalitetnog šamota i vrata koja su danas iz estetskih razloga često ostakljena. 

Udio isijavajuće topline je kod tradicionalne peći iznimno visok stoga u prostorijama različitih veličina osigurava ugodnu i dugotrajnu toplinu.
Vrući dimni plin koji nastaje sagorijevanjem provodi se kroz šamotne kanale da bi što je više moguće energije upilo i akumuliralo u keramici. Preko šamota toplina polako dospijeva na površinu peći i ravnomjerno se raspoređuje u prostoriji. 

Odgovarajući kaljevi daju kaminu ili kaljevoj peći nezamjenjivi karakter. Stoga vam Zagorka nudi preko 1000 različitih kaljeva - atraktivnih oblika, lijepih boja i originalnog dizajna, sve prema vašem ukusu.

Rukotvorno umijeće i umjetnički senzibilitet preduvjeti su za proizvodnju kaljeva. Neobrađeni kaljevi se prvo izrađuju dokazanim načinom, a zatim se peku na visokim temperaturama. U idućem koraku slijedi premazivanje naše ekskluzivne serije s nekoliko slojeva glazure. Zatim se kaljevi podliježu testu zvučnosti. Naši kaljevi moraju proći test zvučnosti prije nego što im se odobri uporaba.

Test boja nakon izrade pokazuje posjeduje li kalj željenu nijansu boje. Budući da se svaki pojedini kalj izrađuje ručno, pri čemu se koriste prirodni materijali, moguća su odstupanja u boji i veličini, kao i tanke pukotine, jedva primjetne mrlje i lagana ispupčenja na glazuri. Svaka se serija individualno izrađuje jednim postupkom pečenja. Način proizvodnje može uzrokovati odstupanja u boji, strukturi, dekoru i dimenzijama gotovih kaljeva u odnosu na probne uzorke.
Ta odstupanja nisu greške, nego karakteristike prirodnog keramičkog proizvoda. 

Izučeni majstori precizno provjeravaju kaljeve proizvedene od prirodnih materijala.

Karakteristike kaljevih peći:
- grije isijavanjem 
- ložište je zidano od šamota 
- zadržavaju toplinu i do 8 sati nakon prestanka loženja 
- pogodne su za grijanje tokom cijele sezone kao primarno grijače tijelo 
- snaga ovisi isključivo o veličini same peći (1m² isijavajuće površine – 0,6-0,8 kW) 
- 600 – 2000 kg/m² 
- životni vijek ovisi o periodu loženja 
- zdrava toplina, ekonomičnost