Kamini

Novosti

Princip rada

Srce kamina je ložište. Ono je okruženo zračnim omotačem u kojem se zagrijava zrak iz prostorije, koji ulazi kroz donje otvore za dovod zraka, a zatim se putem odzračnika odvodi u prostoriju.
Kamini su specifični po svom brzom zagrijavanju pri čemu dio toplinske energije direktno zrači preko površine koja je obložena kaljevima ili prirodnim kamenom. Staklena vrata kamina zatvaraju ognjište i štite od žeravice. Vatrostalna staklena vrata dodatno se prozračuju sekundarnim zrakom protiv čađenja. Snaga grijanja je značajno veća nego kod otvorenih kamina peći pri čemu je stupanj iskoristivosti energije oko 80% (ovisi o kvaliteti ložišta u kaminu).

Ukrasna obloga

Ovdje najviše dolazi do izražaja suradnja kupca koji naručuje kamin i majstora koji će taj kamin montirati. Treba voditi računa da se kamin maksimalno uklopi u budući prostor. Kamin bi trebao zauzimati centralno mjesto, gotovo uvijek nasuprot garniture za sjedenje. Ne smije biti napadan niti dominirati prostorom. 
O vrsti materijala najviše ovisi cijena izrade kamina. Najpovoljnija je kombinacija cigle, kamena i drveta. Ukoliko se odlučite za mramor ili granit, računajte na veće ulaganje. 

Dimnjak

Iznimno bitna stavka za pravilno funkcioniranje kamina pravilna je izvedba dimnjaka. Bitne stavke za izradu dimnjaka jesu: veličina presjeka dimnjaka, visina dimnjaka, visina dimnjaka od točke gdje se ložište spaja u dimnjak (radna visina), odnos dimnjaka prema krovu i okolnim objektima, kao i oblik završetka dimnjaka.
Unutrašnja površina dimnjaka trebala bi biti glatka da se čađa i garež što manje hvataju za površinu istog.
Svuda gdje dolazi u dodir s hladnim vanjskim zrakom, dimnjak treba biti dobro izoliran kako bi se izbjeglo brzo hlađenje dimovodnih plinova koji stvaraju kondenzat u dimnjaku. Topli dim u dodiru s ledenom cijevi dimnjaka kondenzira svu vlagu koju nosi kao produkt procesa izgaranja, odnosno oksidacije. Stvorene vodene kapljice će sila teže pokrenuti niz stjenke dimovodne cijevi nadolje.

Funkcionalni dio kamina

Prva faza u izgradnji kamina je izrada funkcionalnog djela kamina. Pod tim podrazumijevamo sljedeće:
- izrada postolja kamina
- dovod svježeg zraka (ukoliko je potrebno)
- postavljanje ložišta na postolje i izrada komore za zagrijavanje zraka
- spajanje ložišta sa dimnjakom
- izvođenje zagrijanog zraka u jednu ili više prostorija